Lato to wspaniały czas - mamy mnóstwo energii i motywacji, jesteśmy gotowi na nowe wyzwania, mamy lepsze samopoczucie fizyczne i psychiczne. To wręcz idealny czas na wprowadzenie zdrowego trybu życia  - pogoda sprzyja aktywności fizycznej, a świeże owoce i warzywa to idealny składnik racjonalnej diety.  Jak komponować swój jadłospis latem? Na co zwrócić uwagę? Poniżej kilka wskazówek, które na pewno ułatwią Wam ułożenie letniego menu:
 

Podstawy zdrowego odżywiania

Zacznijmy od najważniejszych spraw. Przede wszystkim zdrowa, pełnowartościowa dieta powinna być:

  • różnorodna
  • odpowiednio zbilansowana pod kątem kalorii, białka, węglowodanów, tłuszczu, błonnika, witamin i składników mineralnych
  • sycąca
  • smaczna
  • oparta o niskoprzetworzone produkty (warzywa, owoce, zboża, pestki, nasiona, ryby)

 

Te zasady dotyczą jadłospisu o każdej porze roku, nie inaczej jest więc latem.

 

Sezonowe warzywa i owoce

Lato to czas przepysznych, świeżych owoców. Czerp z tego, a skorzysta nie tylko twój portfel, ale także zdrowie i samopoczucie.  Świeże truskawki, jagody, maliny, agrest, porzeczki - to prawdziwe bogactwo witamin i przeciwutleniaczy.  To samo dotyczy oczywiście warzyw.

 

Pij dużo wody

Sporo się mówi o potrzebie nawadniania, niestety ludzie często o tym zapominają. To błąd! Woda to aż 60% naszego ciała. Ten życiodajny płyn zapewnia prawidłowy przebieg procesów niezbędnych do życia, reguluje temperaturę ciała, utrzymuje metabolizm na odpowiednim poziomie.  Należy pić nawet jeśli nie odczuwamy pragnienia. Szczególnie latem, kiedy sporą część wody tracimy wraz z potem. Zdrowa dieta to nie tylko odpowiednio zbilansowane posiłki - to także optymalna podaż wody, która latem nie powinna być niższa niż 2 litry dziennie. Szczególną uwagę na ilość wypijanych płynów powinniśmy zwrócić również podczas zwiększonego wysiłku fizycznego.

 

Jedz lekko i nie przejadaj się

Latem nieszczególnie mamy ochotę na ciężkostrawne posiłki. Wybierajmy więc lekkie dania i przekąski, takie jak chłodniki, koktajle, sałatki, potrawy przyrządzane na parze czy świeże owoce i warzywa. Przepełniony ciężkim jedzeniem żołądek nigdy nie jest zjawiskiem pożądanym, ale latem kiedy dochodzi żar lejący się z nieba jest to wyjątkowo męczące uczucie. Dbajmy zatem o to, żeby na talerzu znalazła się taka porcja, jaka jest nam realnie potrzebna. Warto pamiętać że co za dużo, to niezdrowo.

 

Skorzystaj z pomocy - wykup dietę w cateringu dietetycznym

Latem zazwyczaj myślimy o innych rzeczach, niż spędzanie czasu w kuchni. Nie oszukujmy się, kiedy na dworze jest pięknie i słonecznie, gotowanie spada na dalszy plan. Jak więc wtedy trzymać się planu i nadal odżywiać zdrowo? Istnieje bardzo proste rozwiązanie  - catering dietetyczny.  To spora oszczędność czasu, ponieważ posiłki przygotowują i komponują fachowcy, my mamy za zadanie jedynie delektować się wspaniałymi smakami.  To także wygoda - dostajemy do domu pudełka zawierające świeże, zbilansowane potrawy. Dania zostały przygotowane pod okiem dietetyka tak, żeby było w nich wszystko, czego potrzeba do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia:

  • białko
  • odpowiednie węglowodany
  • zdrowe tłuszcze
  • błonnik, który wymiata toksyny i daje uczucie sytości
  • cała gama witamin i składników mineralnych

 

Oczywiście mamy do wyboru różne warianty kaloryczne - lato to sezon bikini i każdy chce wypaść w stroju kąpielowym jak najlepiej :) Jeśli więc chcemy schudnąć, powinniśmy wybrać odpowiednią dietę redukcyjną, która pozwoli na szybkie zrzucenie kilogramów bez efektu jojo. W cateringu dietetycznym znajdziesz kilka rodzajów diet (standardowa, bezglutenowa, dla sportowców, wegetariańska) w różnych wariantach kalorycznych (od 1000 do 4000 kalorii). Warto więc poświecić chwilę i wybrać kaloryczność, która odpowiada naszym potrzebom i oczekiwaniom. Jeśli mamy jakieś wątpliwości, specjaliści z cateringu dietetycznego na pewno chętnie nam doradzą.