Sezon grillowy mamy w pełni. W związku z tym wiele osób prowadzących zdrowy tryb życia zaczyna się obawiać o swoją dietę.  Czy potrawy z grilla mogą być w ogóle zdrowe? Oczywiście że tak! Możliwości jest mnóstwo i absolutnie nie musimy ograniczać się do ciężkich potraw mięsnych. Potrawy grillowane mogą być nie tylko smaczne i lekkie, ale także pełne wartości odżywczych i walorów zdrowotnych. Żeby to osiągnąć, należy trzymać się kilku prostych zasad.  

 

Przede wszystkim umiar

Kawałek kiełbasy czy karkówki raz na kilka miesięcy to nie koniec świata, ale już cotygodniowe objadanie się tego typu potrawami może zaszkodzić zarówno naszej sylwetce, jak i zdrowiu. Niby oczywista sprawa, ale jednak często o tym zapominamy, szczególnie jeśli w parze z grillem idzie pyszne, zimne piwko ;)  

 

Postaw na naturę

Wiosna to okres świeżych warzyw i owoców - korzystaj z tego! Te dary natury to skarbnica zdrowia, nawet kiedy poddamy je obróbce termicznej. Na grillu możesz przyrządzić takie produkty jak cukinia, szparagi czy pomidory.  Świetnie sprawdzą się tu szaszłyki, najlepiej kolorowe i cieszące oko. Jeśli chodzi o niekonwencjonalne rozwiązania, to dużym zaskoczeniem jest tu grillowany...arbuz :) To absolutny hit i naprawdę warto go spróbować. Ciekawostką jest także przecięty wzdłuż banan z kostką gorzkiej czekolady w środku. Niebo w gębie. Podczas grillowania warzyw i owoców twoje kubki smakowe będą w pełni zaspokojone, a dieta na pewno nie ucierpi.  Zdrowo i pysznie - połączenie idealne, które dodatkowo zazwyczaj zawiera mało kalorii.

 

Mięso i ryby jako źródło białka

Grillowane mięso także może być zdrowe. To przede wszystkim białko, które jest niezbędne do wzrostu mięśni (co jest istotne nie tylko w przypadku sportowców). Nie ma więc potrzeby ograniczania mięsa. Oczywiście pod warunkiem, że wybieramy mądrze. Najbardziej polecane są  chude gatunki mięs (np. drób, cielęcina). Dobrym rozwiązaniem są też ryby, które zawierają nie tylko białko, ale także zdrowe kwasy tłuszczowe, a przy tym świetnie smakują po ugrillowaniu.  Pamiętaj, żeby piec mięso w niskiej temperaturze i w żadnym wypadku nie przypiekać go na tzw. węgiel.

 

Uwaga na konserwanty i kapiący tłuszcz

Nie grilluj mięsa peklowanego i konserwowanego azotynem sodu E250, ponieważ w wysokiej temperaturze powstaną z niego szkodliwe związki.  Do tłustych potraw stosuj tacki, tak żeby oddzielić kapiący tłuszcz od rozżarzonego węgla. W przeciwnym wypadku wyciekający do paleniska tłuszcz spala się, co powoduje powstawanie rakotwórczych związków, osadzających się na grillowanym jedzeniu.

Nie żałuj ziół - nie tylko poprawią walory smakowe, ale też pozwolą na ograniczenie dodatku soli i pobudzą nasz układ trawienny do działania. Zioła świetnie sprawdzają się szczególnie jako dodatek do warzyw, ponieważ potrafią wydobyć z nich niepowtarzalny smak i aromat.

 

Przeciwutleniacze jako nieodłączny element zbilansowanej diety

Staraj się jeść surowe warzywa i owoce jako dodatek do grillowanych potraw. Stworzysz nie tylko zbilansowany posiłek, ale także dostarczysz antyoksydanty, które w pewnym stopniu zniwelują działanie powstających w wysokiej temperaturze szkodliwych związków. Nie ma tu znaczenia, czy przygotowałeś jedzenie własnoręcznie, zamówiłeś na dowóz czy skorzystałeś z oferty sprawdzonego cateringu dietetycznego. Zarówno domowe potrawy, jak i jedzenie z pudełka świetnie się sprawdzi, pod warunkiem że zawiera świeże owoce i warzywa.

 

Jeśli nie grill na świeżym powietrzu to co?

Jeżeli jednak nie przepadasz za jedzeniem przesiąkniętym dymem, ale masz ochotę na obiad wpisujący się w klimat grilla, skorzystaj z oferty cateringu dietetycznego. Dieta pudełkowa to cały wachlarz możliwości, w tym także pyszne posiłki przyrządzane na patelni grillowej czy w grillu elektrycznym. To zdrowsze wyjście niż konwencjonalne grillowanie, a przy tym unikamy charakterystycznego, dymnego zapachu, który nie każdemu przypada do gustu.  Dodatkowo zamawiając dietę pudełkową jedzenie dostajemy od razu zamknięte w specjalnym lunchboxie, dzięki czemu nie musimy się trudzić pakowaniem posiłków na imprezę plenerową z przyjaciółmi.